Madárles a Bodrogzugban

Madárles a Bodrogzugban

A lassú folyású Bodrog folyó és annak ártere nagyon biztonságos, így kezdők számára is ideális vízitúra terep. A nagy folyószabályozások előtt az Alföld egy csodás vízi világ volt - ligetes erdők, mocsarak, folyókanyarulatok színes mozaikja.

A Tokaj Vízitúra Központtól indulva folyásirányban kezdjük a túrát, majd a zsarói bejáraton, egy keskeny csatornán evezünk be a zsiliphez. A műtárgy alatt egyesével átevezve érkezünk meg a vadregényes vízi birodalomba – tündérrózsák szegélyezik utunk, kócsagok és szürke gémek kelnek szárnyra a kanyarulatokban.

A Bodrogzugra nyíló panorámát a vízitúra egyik fontos állomásánál, a madárlesnél élvezetjük. Innen visszaevezhetünk a Lebuj csárdába ebédelni, vagy Zalkod felé is folytathatjuk a túrát. A Bodrogzug meglátogatásához engedélyt kell váltanunk, hogy a Nemzeti Park munkatársai limitálhassák a fokozottan védett területen benn tartózkodókat. A morotvák, berkek, ártéri erdők tavasszal és a nyár eleji esőzések után is víz alá kerülnek - az egész táj egy hatalmas vízfelületként ragyog a Zemplén előterében, mely felett tornyosul a tokaji Kopasz-hegy emblematikus sziluettje.

  • Időtartama: 4 óra
  • Hossza: 10 km
  • Nehézsége: Könnyű

Ajánlott célcsoport: Minden korosztálynak, bármilyen hajótípussal,egyénileg vagy vezetővel is teljesíthető

3910 Tokaj, Bodrogkeresztúri út 5. • +36204130979 • info@tokajiviziturakozpont.hu