Vízitúra a Tiszán Balsától Tokajig

Vízitúra a Tiszán Balsától Tokajig

A Balsáról, a révtől induló vízitúra félnapos kellemes evezés a Tiszán. Balsa egykor fontos átkelőhelynek számított a Tiszán, a második világháborúig híd is állt itt. A Tisza ezen a szakaszon galériaerdőkkel kísért, szelíd arcát mutatja.

Kellemes sodrással támogatva evezhetünk innen a közeli Szabolcs település felé, ahol érdemes megállni és megnézni a gyönyörű román kori templomot és az Árpád-korban épült földvárat. A vízről onnan tudjuk, hogy Szabolcs magasságába érkeztünk, hogy egy úszómű és egy kikötésre alkalmas, mesterségesen kialakított homokos föveny szakítja meg a meredek partfalat. Itt tegyük partra a hajókat, majd sétáljunk be a településre. 

Szabolcs az Árpád-korban megyeszékhelyként funkcionált, 1092-ben még egyházi zsinatot is tartottak itt. A történelmi örökséget most egy letisztult arányokkal rendelkező, a 11. században épült román stílusú templom őrzi, melyet gótikus ablakokkal láttak el a következő kultúrtörténeti korszakban. A templom mögött található hatalmas kiterjedésű földvár falai közt megtaláljuk Szabolcs vezér szobrát, valamint a vár egykori formáit bemutató maketteket is. A település gazdag történelmének megismerése után induljunk tovább Tímár felé, ahol a parton hangulatos halsütő csábít megállásra. Itt ebédeljünk meg, mert már nincs sok hátra a túránk végcéljáig, az UNESCO-világörökség részét képező Tokaj városáig. Itt a Tisza és a Bodrog összefolyásánál megcsodálhatjuk a borkészítés és -kereskedelem központját.

  • Időtartama: 5 óra
  • Hossza: 15,8 km
  • Nehézsége: Közepes

Ajánlott célcsoport: Minden korosztálynak, kenu vagy túrakajak, egyénileg is teljesíthető

3910 Tokaj, Bodrogkeresztúri út 5. • +36204130979 • info@tokajiviziturakozpont.hu